Over Yasmin

’s Avonds gaan slapen, nog maar net een lekker avondmaal verorberd en al denken aan je ontbijt? Yup, that’s me.. love to eat, it makes my life complete.

Altijd al gehouden van veel en lekker eten maar ook van me goed in mijn vel te voelen. Vele diëten geprobeerd maar geen enkele die tegemoet kwam aan wat ik eigenlijk wou bereiken, ik wou het in eerste instantie allemaal te snel en zo werkt het niet. Geef je lichaam en je geest de tijd om zich aan te passen. Denk aan lange termijn, denk aan duurzaamheid. Dit weerspiegelt zich in alle takken van het leven. Als je iets doet, moet je het goed doen om ervan te kunnen genieten en om er een reële betekenis aan te kunnen geven. Dit vraagt tijd, energie en een stuk van jezelf. Ik kwam tot een visie waarbij ik koos voor intensiteit en niet voor snelheid, voor slowfood en niet voor fastfood. Leven met mate, 80/20, alles in evenwicht. Leven in extremen doet alles nadien alleen maar beven. Ik zorgde voor consistentie en stabiliteit.. deze geven mij rust en rust is voor mij geluk. Niet één keer in de week een cheat day houden maar elke dag genieten, geen uren gaan sporten en nadien vreetbuien krijgen maar elke dag een beetje bewegen. Ontneem jezelf niet te veel en leg jezelf niet te veel op. Opnieuw, alle duurzame dingen vragen tijd, ook de kwaliteit van je leven, je gezondheid, je lichaam en je geest. And never forget, eating well is a form of self-respect. Ik kwam tot een manier van eten die mij daar allemaal in bevredigde. Maar toen kwam ik er op uit dat ik de ziekte van Crohn heb. Dit is een langdurige inflammatoire darmziekte. Ik gooide mijn eetpatroon nogmaals om.

Aangezien mijn vertering veel sneller verloopt dan bij iemand die de ziekte van Crohn niet heeft, heb ik nogal vaak goesting. Ik dien mezelf buiten de drie traditionele hoofdmaaltijden per dag, meermaals te voeden om lichamelijk de nodige energie te hebben én mentaal bevredigd te blijven. Moet ik mij aan een dieet houden of mag ik eender wat eten? Elk lichaam is anders en om die reden kan je best zelf een eigen levensstijl ontwikkelen die past bij jouw lichaam, jouw noden, jouw gezondheid. Door mijn ziekte moest ik mijn eet- en leefgewoonten ook afstemmen, het diende geregeld te worden. Ik koos voor een levensstijl waarbij ik zoveel mogelijk natuurlijke voedingswaarden tracht op te nemen, pure ingrediënten verwerkt op een manier die je doet watertanden, waarvan ik goesting krijg. De keuken van geregeld goesting bestaat uit veel vezels, eiwitten, vitaminen en plantaardige vetten. Deze regelen mijn spijsvertering, mijn gelukshormoon, mijn zelfbeeld en mijn energiepeil. Wat ik jullie hier tracht te bieden zijn handvaten, één manier van koken van de zovele, die jullie kan helpen om zelf ook een eet- en levensstijl te ontwikkelen die jullie op al deze vlakken kan tegemoet komen. Ik wil jullie inspireren. Om het even wie. Van moeilijke eters, mensen die kampen met maag- en darmziekten, mensen die strijden met een gewichtsprobleem, de mama die niet meer weet wat op tafel te toveren, tot de foodies die graag experimenteren… goesting heeft uiteindelijk iedereen. De mijne is gewoon een beetje geregeld.

Yasmin