Over Yasmin

THL-FL34-2019-MF34-Yasmin Spaens-10.jpg

Goesting
’s Avonds gaan slapen, nog maar net een lekker avondmaal verorberd en al denken aan je ontbijt? Yup, that’s me.. love to eat, it makes my life complete. Ik hou van eten, maar ook van mezelf. Om die reden begon ik aan een zoektocht met veel vallen en opstaan. Ik ging lezen over voedingsmiddelen, over de werking van het menselijk lichaam, over de relatie tussen denken, doen en voelen. Experimenteren, aanvoelen, falen en dan weer slagen.

Evenwicht
Ik gaf mijn lichaam en mijn geest de tijd om zich aan te passen. Ik dacht aan lange termijn, aan duurzaamheid. Dit weerspiegelt zich in alle takken van het leven.
Als je iets doet, moet je het goed doen om ervan te kunnen genieten en om er een reële betekenis aan te kunnen geven. Dit vraagt tijd, energie en een stuk van jezelf.
Ik kwam tot een visie waarbij ik koos voor intensiteit boven snelheid, voor slowfood boven fastfood. Leven met mate, want leven in extremen doet alles nadien beven.
Ik zorgde voor consistentie en stabiliteit. Deze geven mij rust en rust is voor mij geluk. Geen cheat days meer, maar elke dag een beetje zondigen, geen zware sportsessies meer, maar elke dag een beetje bewegen. Ik kwam tot een manier van eten, een levenswijze en een filosofie zeg maar, waarbij ik mezelf niets moet opleggen noch moet ontzeggen. Hierdoor kwam ik tot een visie van vrijheid, maar dan in evenwicht.

Crohn  
In 2015 kreeg ik de ziekte van Crohn. Dit is een langdurige inflammatoire darmziekte.
Een auto- immuunziekte waarbij je lichaam vecht tegen zichzelf en waarbij de opname van voedingsstoffen niet gunstig is. Met andere woorden, minder energie en nog meer goesting. Het was moeilijk en zoeken en afzien, maar dan weer klimmen, leren en sterker worden. Een grote confrontatie met mezelf, zowel lichamelijk als mentaal, stuurde mij in de juiste richting. Deze confrontatie ging gepaard met veel zelfreflectie, geduld en ondernemen. Het was een zoektocht naar de juiste voedingsmiddelen, naar de juiste activiteiten, naar de juiste mindset. Die donkere dag in het ziekenhuis had ik liever een andere diagnose gekregen, maar de ziekte heeft me wel gebracht naar mijn eigenheid, naar de persoon die ik nu ben en naar de manier hoe ik wil leven. Mijn ogen gingen open, ik werd bewust van het leven en van mezelf. Ik ben beginnen reizen, de dag te nemen zoals hij is, te relativeren en waarde te hechten aan wat ik écht belangrijk vind.

Geregeld
Hoe vertaalde dit zich nu allemaal in mijn keuken en uiteindelijk in een blog?
Ik koos voor een levensstijl waarbij ik zoveel mogelijk natuurlijke voedingswaarden tracht op te nemen, pure ingrediënten verwerkt op een manier die je doet watertanden, waarvan ik goesting krijg. Mijn keuken bestaat uit vezels, eiwitten, vitaminen, gunstige koolhydraten en plantaardige vetten. Deze regelen mijn darmflora, mijn gelukshormoon, mijn zelfbeeld en mijn energiepeil. Wat ik jullie hier tracht te bieden, zijn handvaten, één manier van koken van de zovele. Elk lichaam is anders en om die reden kan je best zelf een eigen levensstijl ontwikkelen die past bij jouw lichaam, jouw noden, jouw gezondheid. Ik wil jullie inspireren. Om het even wie. Van moeilijke eters, mensen die kampen met maag- en darmziekten, mensen die strijden met een gewichtsprobleem, de mama die niet meer weet wat op tafel te toveren, tot de foodies die graag experimenteren… goesting heeft uiteindelijk iedereen.
De mijne is gewoon een beetje geregeld.

Liefs

Yasmin