Hamburger met reuzengarnalen, tzatziki en fetakaas en knolselderfrietjes met rozemarijn en paprika

A healthy hamburger a day, keeps your lovehandles away! 😉

Ingrediënten voor 2 personen
1/2 citroen
1/2 stuk fetakaas 
1 zakje baby spinazie
1 zak reuzen garnalen
1 knolselderij
1 tomaat
1 komkommer
1 à 2 potje(s) magere Griekse yoghurt
2 speltbollen
3 tenen look
peper
zout
viskruiden met dille
peterselie
bieslook
rozemarijn
paprikapoeder
dille
olijfolie

Zo maak je het
1. Snij de weerbarstige onderkant van de knolselderij en gooi die weg. Probeer de knolselderij te schillen met een dunschiller, lukt dit niet, gebruik dan een mes (met een mes ga je wel meer verliezen). Snij vervolgens de knolselderij doormidden en vervolgens in schijfjes. Snij uit deze schijfjes frietjes en doe ze in een kom.
2. Pers over de knolselderfrietjes het sap van 1/2 citroen om verkleuring te voorkomen (dit geeft nadien ook een lekker afbijtende toets). Giet er vervolgens een flinke scheut olijfolie bij en kruid sterk af met rozemarijn, peper en een beetje zout. Roer dit goed door elkaar en laat even trekken (bij voorkeur een nachtje).
3. Leg de gemarineerde knolselderfrietjes op een vel bakpapier op een bakplaat en bak deze in een voorverwarmde oven gedurende 30 minuten op 180°.
4. Doe 1 à 2 potjes magere Griekse yoghurt in een kommetje en rasp er 3/4 komkommer over. Pers hierbij 1 teentje look, giet er een scheut olijfolie bij en kruid goed af met dille. Doe er tenslotte nog een beetje peper en zout bij. Je hebt nu tzatziki (je kan hier eventueel ook nog munt of peterselie aan toevoegen).
5. Pel de reuzen garnalen en leg ze in een kom. Verwijder indien nodig met een scherp mesje de darmkanalen. Pers bij de reuzen garnalen 2 tenen look en doe er wat peterselie en bieslook bij. Giet er een scheut olijfolie over en kruid af met viskruiden met dille, peper en zout. Roer dit goed door elkaar en laat even trekken (bij voorkeur een nachtje).
6. Snij de speltbollen doormidden en rooster ze even in de oven.
7. Verhit een pan met 1 eetlepel olijfolie en bak er gedurende 5 minuten de gemarineerde reuzen garnalen goudbruin op.
8. Neem de speltbollen uit de oven en leg het onderste deel op een bord. Smeer hierop 2 eetlepels tzatziki, leg er de babyspinazie, schijfjes komkommer en tomaat op en vervolgens een paar reuzen garnalen met de verbrokkelde fetakaas. Herhaal dit proces en leg er de bovenkant van de speltbol op.
9. Serveer de hamburger met de knolselderfrietjes en nog een beetje tzatziki om te dippen.

Tip – knolselderij
Deze familie van de selderij vormt een prima bron van vitamine C en ijzer en is aldus zeer gunstig voor je metabolisme. Het enige nadeel is dat hij een beetje afschrikwekkend oogt om deze te kuisen, te schillen en te snijden. Laat dit je vooral niet tegenhouden! Never judge a book by it’s cover!

Tip – tzatziki
Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht en wordt praktisch bij elke maaltijd gegeten in Griekenland. Tzatziki is een soort magere dipsaus op basis van Griekse yoghurt. Ikzelf kan dit bijna elke dag eten, vooral tijdens de zomermaanden samen met rauwkost en kip of vis. De Griekse keuken is oorspronkelijk een simpele en magere keuken met enorm veel smaak. Voor mij één van mijn favoriete kookstijlen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s