Cap cay

Cap cay is een Chinees- Indonesisch gerecht maar wordt eigenlijk in heel Azië enorm veel gegeten en aangeboden op restaurant. Cap cay wil zeggen ‘gemengde groenten’.

Je kan dit gerecht optimaliseren door er kip, garnalen, rundsvlees of scampi’s aan toe te voegen. Lekker en heel gezond met de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten. Just what your body needs.

Ingrediënten
10 snoeptomaatjes
3 stengels lente ui
3 tenen look
3 rode chili pepers
3 blokjes kippenbouillon
1/2 bloemkool
1/2 broccoli
1/2 Chinese kool
1/2 kg wortelen
1/2 kg kipfilet
1/2 limoen
kokosolie
chili vlokjes
pikante paprikakruiden
kipkruiden
peper
zout

Zo maak je het
1. Snij de roosjes van de bloemkool en de broccoli en doe deze in een kookpot gevuld met heet water. Kook de roosjes gedurende 20 minuten net niet beetgaar en giet ze af in een vergiet.
2. Schil de wortels, snij er de onder- en bovenkant af en snij ze in hun lengte in stukjes van twee centimeter lang. Snij deze stukjes vervolgens in hun lengte doormidden en daarna nog eens. Doe ze in een kookpot gevuld met heet water en kook ze gedurende 30 minuten net niet beetgaar. Giet ze af in een vergiet.
3. Snij met een groot mes de dikke onderkant van de Chinese kool weg en haal de koolscheuten van elkaar. Leg ze gestapeld en snij ze in hun lengte doormidden en vervolgens in stukjes. Verhit een wokpan met één eetlepel kokosolie en roerbak ze gedurende vijf minuten. Doe de kool daarna in een bord.
4. Snij de kipfilet in sliertjes, reepjes of blokjes en bak deze in dezelfde wokpan met één eetlepel kokosolie. Kruid de kip af met peper, zout en kipkruiden. Voeg hierbij de gekookte bloemkool, broccoli, wortelen en Chinese kool en zet het vuur af.
5. Snij de topjes van de stengels lente ui en de rode pepers en snij deze vervolgens in schijfjes. Doe ze in de wokpan. Verwijder niet de zaadlijstjes van de pepers want deze zorgen voor de pittige toets.
6. Snij de snoeptomaatjes in vier en doe ze in de wokpan. Pel daarna de tenen look en pers ze bij het geheel.
7. Verhit een kookpot met een halve liter heet water en doe er de blokjes kippenbouillon, pikante paprikakruiden, chili vlokjes en één eetlepel kokosolie bij. Laat dit even doorkoken en giet de bouillon in de wokpan.
8. Zet de wokpan op een laag vuur, blus het geheel met het sap van één limoen en laat de ingrediënten gedurende 15 minuten sudderen. Kruid af met peper en zout.

Tip – combinatie met rijst of noedels
Mensen die niet zo goed pittig eten verdragen, kunnen hier het best rijst of noedels bij eten om de pikante smaak te verzachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s