Naanbrood met een mediterrane tapenade van geroosterde groenten

Fridaynight is calling, they ask you to bring some tapas and a bottle of red wine.

This refined fingerfood brings you in one glance to one of our lovely Southern European countries, with some touches of the edgy flavours of the Middle East.
Please enjoy this blissful simple dish and call it a week.

Ingrediënten voor 4 personen
400 gram bloem
300 gram magere Griekse yoghurt
2 tomaten
2 rode zoete puntpaprika’s
2 tenen look
1 aubergine
olijfolie
bakpoeder
zout
peper
oregano
pikante paprikakruiden
za’atar
pimentón de la vera

Zo maak je het- tapenade
Snij de tomaten, de paprika’s en de aubergine in grove stukken. Doe hierbij twee tenen versneden look, een flinke scheut olijfolie en kruid af met peper, zout, oregano, pikante paprikakruiden en pimentón de la vera. Meng alle ingrediënten goed onder elkaar en rooster de groenten in een voorverwarmde oven gedurende 45 minuten op 180°. Doe de geroosterde groenten in een blender, giet er nog een beetje olijfolie bij en mix op de hoogste stand tot een tapenade. Voeg extra kruiden toe indien dit nodig is. (proeven!)

Zo maak je het – naanbrood
Doe 400 gram bloem, een snufje bakpoeder, een snufje zout en de yoghurt in een mengkom samen met een beetje water en za’atar. Kneed het deeg tot een bol, wikkel deze in vershoudfolie en leg hem een half uurtje in de koelkast. Besprenkel je aanrecht met water en duw er met een deegrol acht platte naanbroden op. Doe tien eetlepels olijfolie, peper, zout, een geperst teentje look en twee eetlepels za’atar in een kommetje. Meng met een lepel en bestrijk er met een borsteltje de naanbroden mee. Bak de naanbroden langs beide kanten goudbruin op een grillpan. Dip er op los want met een glaasje rode wijn voel je je precies op één van je reizen in één van onze mooie Europese zuiderse landen.

Tip – pimentón de la vera
Dit is een dieprood poeder dat gemaakt wordt van gedroogde rode paprika pepers. Dit poeder wordt gebruikt om de Spaanse chorizo die specifieke smaak en die rode kleur te bezorgen. Zeer appetijtelijk in een aantal Zuiderse gerechten!

Tip – za’atar
Dit wordt het magische kruidenmengsel van het Midden- Oosten genoemd. Deze mélange bestaat hoofdzakelijk uit een soort wilde gedroogde oregano waar later sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaden aan worden toegevoegd. Echt heerlijk op vers gebakken brood!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s