Vietnamese pancakes

Banh xeo is de naam! Engelse vertaling “sizzling cake”.

Tijdens het reizen in Vietnam ging ik van noord naar centraal en het jaar daarop van zuid naar centraal. De Vietnamese eetcultuur toont nogal verschillen naargelang de regio door andere kruiden en kookstijlen. Zo is er de beruchte Banh xeo. Een hartige pannenkoek, gebakken in flink wat olie, gemaakt van rijstbloem, kokosmelk, water en gekleurd met kurkuma. Ik zeg u nu al één ding: DODELIJK LEKKER.

Omwille van mijn obsessie met deze pannenkoek, besloot ik per regio te proeven en te besluiten welke nu de beste was. In Saigon was de pannenkoek heel groot, Hanoi was teleurstellend wegens een gebrek aan kruiden. Voor mij was de winnaar deze in unesco werelderfgoed “ancient town”, centraal gelegen in Vietnam: Hoi An. Hier volgde ik twee zomers diverse kooklessen om een expert te kunnen worden in dit topgerecht. 😉

Vandaag ben ik hier voor jullie met het recept, getest en goedgekeurd, één van de meest populaire én lekkere gerechten in Vietnam!

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram scampi’s
400 milliliter kokosmelk
300 milliliter water
300 gram sojascheuten
220 gram rijstbloem (–> Aziatische winkel maar gaat ook met gewone bloem)
4 stengels lente ui
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels kurkuma
2 rode chilipeper
2 tenen look
1 zakje gemengde sla
1 bussel verse munt
1 limoen
arachideolie
vissaus
vloeibare zoetstof
peper
zout

Zo maak je het
Doe de bloem, de maïzena, de kokosmelk, het water, een scheut vloeibare zoetstof, de kurkuma, peper en zout in een hoge maatbeker en mix dit op de hoogste stand gedurende één minuutje. Laat het beslag in de koelkast minimum één uurtje rusten.

Snij de stengels lente ui in ringetjes. Verhit een wokpan met een scheut arachideolie en doe er de scampi’s in, vervolgens de ringetjes lente ui en daarna de sojascheuten. Kruid deze ingrediënten af met met peper en zout en roerbak gedurende een paar minuutjes.

Snij de rode pepers in ringetjes en plet met een hakmes de gepelde tenen look. Doe dit in een kommetje samen met acht eetlepels vissaus, het sap van een limoen, een scheut vloeibare zoetstof, peper en zout. Dit is je sausje genaamd nuoc cham.

Verhit een pan met antiaanbaklaag met een scheut arachideolie en giet er een deel van het beslag in tot je een mooie ronde pannenkoek bekomt. Bak de pannenkoek langs beide kanten goudbruin en leg hem opzij. Herhaal dit voor de volgende pannenkoeken.

Leg per persoon één pannenkoek op een bord en vul de helft met de wokmengeling. Vouw hem toe en serveer met gemengde sla, verse munt en het sausje. Om je vingers bij af te likken!

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s