Goede voornemens?

Grote schoonmaak begint bij jezelf. Detoxen doe je zo. Een nieuw jaar en met volle moed de goede voornemens willen waarmaken? I get it! En al zéker na alle bourgondische taferelen tijdens de feestdagen. Overload aan eten, soms niet altijd even gezond en zwaar voor je maag- en darmstelsel om alles op tijd en efficiënt te verteren. Gelukkig is de natuur er om ons hierbij een handje te helpen. Er bestaan namelijk een heleboel middeltjes waarvan ik jullie hier een paar zal toelichten om je body een goede schoonmaak te geven. Deze zijn doorheen mijn zoektocht naar een evenwichtige levensstijl getest en goedgekeurd en staan hier bijna dagelijks op het menu. Ready? Let’s go!

Gember
Deze krachtige plant die in de natuurlijke geneeskunde vaak wordt gebruikt, versnelt de stofwisseling en is een natuurlijke vetverbrander. Daarnaast helpt deze plant om een ontsteking te behandelen, je lichaam te ontspannen en je cholesterol te verlagen. Vooral dat lichaam ontspannen, daar wil ik nog even op ingaan. Vermijd stress mensen. Wanneer je lichaam in stress verkeert, kan zich dit uitwerken op je maag- en darmstelsel. Je buik vormt het centrum van je lichaam en is een goede coördinator voor je goed gevoel. Vandaar de uitdrukking ‘volg je buikgevoel’. Wanneer je te veel stress hebt, zullen je organen niet ontspannen en zal je vertering trager of slechter zijn. Sooo boodschap van algemeen welzijn: RELAX. Ik gebruik gember dagelijks in warm water, thee zeg maar. Zo’n twee liter per dag om heel eerlijk te zijn. Dit klinkt veel maar het  helpt ontzettend mijn lichaam om de hele dag gehydrateerd te zijn, mijn vertering vlot te laten verlopen en om mij beter te kunnen concentreren. Ten slotte, is water drinken in het algemeen heel goed voor je huid, haar en ogen.

Enkele ideetjes:
Citroenhavermuffins met gember
Salade kalkoen met gember en limoen
Thaise groene curry met kip

instasize_1229152319 (2)

Kurkuma
Dat gele poedertje dat gebruikt wordt in curry’s en lekker mooi ogende soepjes heeft zijn geneeskrachtige eigenschappen te danken aan het bestanddeel van de kurkumawortel: curcumine. Deze reinigt je bloed, is goed voor je gewrichten én heel belangrijk: doet wonderen voor een traag werkende darm. Heb je last van een trage vertering? Kan je soms dagenlang niet naar toilet gaan? Kurkuma to the rescue! Bovendien beschermt het je lever en heeft het tal van ontsteking remmende eigenschappen. Sommigen vinden het nogal vreemd smaken, anderen zijn er zot van. Whatever you decide to do with it: let op voor kleren en aanrechten want het kan nogal vlekken achterlaten. Ik gebruik kurkuma vaak in soepjes, curry’s, ovengerechten of in de wok.

Enkele ideetjes:
Kippengehakt met broccoli, look, zoete puntpaprika en kurkuma
Kurkumma latte met gember en kaneel
Pappardelle met spinazie en mango en kurkuma kokosmelk 

LRM_EXPORT_50328034469786_20181219_111156660

Blauwe bessen
Ze zijn schattig, smakelijk, hebben een mooi kleurtje en zijn een match made in heaven met Griekse yoghurt en honing. Waarom vermeld ik ze hier? Ze zitten namelijk vol antioxidanten. Schadelijke gifstoffen kunnen zich in je lichaam ophopen door een slecht voedingspatroon of door een periode van ziek zijn. Deze besjes zitten vol polyfenolen die je lichaam extra krachtig kunnen maken. Even concreet, hol nu niet naar de winkel om 500 gram blauwe bessen achterover te slaan. No no no, probeer ze dagelijks of wekelijks in je voedingspatroon te integreren. Zo werkt dat trouwens voor alle gunstige voedingsmiddelen, ze consistent en met mate gebruiken.

Enkele ideetjes:
Amandelgebak met blauwe bessen en munt
Blueberry cheesecake 
Blueberry coconut yogurt 

LRM_EXPORT_199741534217021_20181001_102539832-01

Griekse yoghurt 
Ja. Griekse yoghurt. Al jaren fan. Ik begin er de dag mee en meestal eindig ik er ook mee. Probiotica, zeer goed voor de darmen en zorgen voor een soepel verloop van je vertering. Eiwitten, Griekse yoghurt bevat veel eiwitten. Deze geven je lang een verzadigd gevoel, zijn goed voor de opbouw van je spieren en verteren veel beter dan koolhydraten. Denk aan smoothies, crumble, ontbijtjes én ook aan hartige gerechten. In plaats van een vettige saus of mayonaise bij je middagmaal en/of avondeten, een lepel Griekse yoghurt met een beetje olijfolie en kruiden. Believe me, it will do the trick for your taste pattern and it will most definitely make a difference for your body.

Enkele ideetjes:
Granola met Griekse yoghurt en passievruchten
Veggie lasagne
Zalm met tzatziki, gegrilde courgette en bladspinazie

DSCF2962_2-01

Limoen of citroen
Gewoen doen! Deze hebben hun detoxerend effect niet zo expliciet maar eerder als hide and seek. Het toevoegen van fruit aan je water doet er namelijk voor zorgen dat je veel sneller je dagelijkse hoeveelheid water zal drinken omdat het gewoonweg meer smakelijk is. Want geef toe, puur water, bestaat er iets saaier? Wat de limoen betreft wil ik hier toch nog even vermelden dat het verwerken van een beetje limoensap in je gerechten altijd de finishing touch biedt. Heb je iets klaargemaakt en mist het gerecht wat pit? Beetje limoensap en gepimpt is je gerechtje.

Enkele ideetjes:
Crabcakes met limoen dille aioli en aardpeerpuree
Gegrilde groene asperges met Parmezaanse kaas, limoen en grof zeezout
Sorbet van framboos, limoen en munt

Instasize_0122115509 (2)

Broccoli
Waarom plaats ik broccoli onder ontgiftende voedingsmiddelen? Omwille van de stof sulforafaan. Deze speelt een belangrijke rol in het ongiftingsproces in je lever. Deze koolsoort vormt ook een belangrijke antioxidant en geeft je voor een lange tijd een vol gevoel. Ik ben fan, hier om de twee dagen broccoli in de pan! Eigenlijk in de oven maar ik wou zo graag het rijmpje doen. Zo geldt dat trouwens voor veel groentjes. Bereid in het weekend of in het begin van de week verschillende soorten, zo kan je er een hele week van eten en creëer je genoeg afwisseling zonder dat groenten saai hoeven te zijn.

Enkele ideetjes:
Broccolirijst met spinazie, kip, feta en honing
Broccoli mini pizza’s
Spirelli broccoli

LRM_EXPORT_260425764956378_20180903_142336557

Ziezo, een hele brok maar die zal wel beter verteren na deze tips. Wat betreft mijn goed voornemen, regelmatig een artikeltje schrijven voor jullie want eten is weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s